TINGGALKAN TAPAK BLOG ANDA DI SINI

Friday, September 23, 2011

15 NEGARA PALING KOTOR DI DUNIA


Assalamualaikum dan Salam Satu Blogger :)

Korang semua ada ingat tak dalam older post aku yang duludulu tu, aku ada citer pasal 10 Negara Terbersih Di Dunia. Bagi yang belum baca lagi, korang bolehlah klik ENTRY NI.
Kali nie aku nak citer pulak pasal 15 Negara Paling Kotor Di Dunia.. Nie apa cer nie negara paling kotor lagi banyak dari negara paling bersih nie ?? Adoyaii.. ~
Tapi kira bersyukurlah sebab kita semua dapat  duduk kat Malaysia..
Tak Bersih sangat..Tak kotor sangat.. :DD
No. 15: Port Harcourt, Nigeria


Masalah dengan pembuangan limbah terus mencemari sungai-sungai Nigeria, terutama yang mempengaruhi penduduk di Port Harcourt. Daerah ini kurang memiliki strategi dalam mencegah tumpahan minyak dan kontaminasi, dan metode bersih-bersih setelah bencana memerlukan perbaikan yang signifikan.

No. 14: New Delhi, India


Anda akan menemukan apa saja kecuali kehidupan laut di Sungai Yamuna, New Delhi. Sampah dan kotoran mengalir bebas, menciptakan lingkungan yang kaya untuk pertumbuhan penyakit yang terbawa air yang berkontribusi sangat tinggi dalam tingkat morbiditas bayi.


No. 13: Maputo, Mozambique


Terletak di Samudra Hindia, negara Afrika Timur, Mozambik menderita oleh kurangnya proses sanitasi – spesifik tidak adanya sistem pembuangan limbah padat maupun pengolahan limbah. Ibukota Maputo merasakan konsekuensi terburuk ini. Garis tumpukan sampah di jalan-jalan, dan limbah di sungai itu tampak tebal.

No. 12: Luanda, Angola


No. 11: Niamey, Niger


No. 10: Nouakchott, Mauritania


Terletak di utara Afrika, Mauritania berada di Utara Samudera Atlantik antara Senegal dan Sahara Barat. Nouakchott, ibukota negara, terletak di pantai barat. Karena gurun-seperti iklim, kekeringan dan pengelolaan air merupakan masalah penting bagi negara. Deposit minyak lepas pantai dan bijih besi berfungsi sebagai peluang utama negara industri, tapi mayoritas dari penduduk bergantung pada pertanian.


No. 9: Conakry, Guinea Republic


No. 8: Lome, Togo


No. 7: Pointe Noire, Congo


No. 6: Bamako, Mali


No. 5: Ouagadougou, Burkina Faso


No. 4: Moscow, Russia


No. 3: Bangui, Central African Republic


No. 2: Dar es Salaam, Tanzani


No. 1: Baku, Azerbaijan


Dikelilingi oleh Iran, Georgia, Rusia dan Armenia di Laut Kaspia, Azerbaijan telah lama menjadi pusat kegiatan minyak. Sebagai akibatnya, Baku, ibukotanya, menderita tingkat polusi udara yang mengancam jiwa yang diakibatkan oleh pengeboran dan pengiriman minyak.

So, kita kenalah bersyukur sebab dapat duduk kat Malaysia ni kann ? Taklah jadi macam negara diorang ~


KALAU SUKA ENTRY NI, TEKAN BUTTON LIKE  YEP ^_^

CREDITS TO ; ALONG HIDAYAH :)

♥ TERIMA KASIH DAUN KELADI, KALAU BOLEH KOMENLAH SEKALI ♥

Friday, September 9, 2011

10 NEGARA TERBERSIH DI DUNIA.


Assalamualaikum :)

Setiap negara mempunyai peraturan sendiri dalam mengatur negaranya. Baik itu peraturan di bidang teknologi,lingkungan dan lain-lain. Dan dari peraturan itulah kita kemudian boleh membandingkan negara satu dengan negara yang lain. Dan yang akan kita bandingkan kali ini adalah tingkat kebersihan lingkungan suatu negara. Berikut adalah senarai 10 negara terbersih di dunia.Senarai ini dibuat oleh ahli lingkungan dari university Yale dan University Colombia dengan menggunakan EPI (Environmental Performance Index) -Kredit juga kpd malaysiaria.com.my-

10. France


9. Columbia 


8. Latvia 


7. New Zealand 


6. Austria 


5. Costa Rica 


4. Finland 


3. Norway 


2. Sweden 


1. Switzerland


Malaysia tak ada kaa ?? ngee..kesian betul :D

KALAU SUKA ENTRY NI TEKAN BUTTON LIKE YEP ^_^

CREDIT TO : ALONG HIDAYAH

♥ TERIMA KASIH DAUN KELADI, KALAU BOLEH KOMENLAH SEKALI ♥

Tuesday, September 6, 2011

10 FENOMENA ALAM YANG MENAKJUBKAN.

Assalamualaikum :)
( Jawab..kalau tak jawab dosa..hehe :D)

Mula-mula sekali, SELAMAT HARI RAYA!!!
Mintak ampun mintak maaflah ye korang sebab aku dah lama betul update blog kesayangan nie. Rasanya dalam dua minggu aku tak sentuh lappy.Biasalah aku sibuk sedikit dengan exam sebelum hari raya hari tu. Dengan persiapan hari raya lagi lepas tu nak packing lagi untuk balik kampung..Jadi, tak ada masa nak sentuh lappy unuk update blog.

So, hari nie dengan senang hati aku nak update satu story yang aku rasa menarik dan menarik untuk korang jugak.. Aku dapat story nie dari Along Hidayah..Terima kasih ye Along sebab kasi Zati copy entry ni.. ^^
Nak tahu story pasal apa ?? Jomlah baca ! :D

1. Ice Circles
Lingkaran ais merupakan fenomena yang sangat jarang sekali terjadi di air yang bersuhu sejuk. Lingkaran ais-ais besar ini dapat ditemui di Skandinavia dan Amerika Utara, dan kejadian yang terbaru terjadi di England, pada Januari 2009.

2. Red Tides
Sebuah fenomena alam yang terjadi kerana berkumpulnya mikroorganisme dipesisir tempat bercantumnya air dari muara, laut atau air sungai dan membuat air menjadi berwarna ungu dan merah.

3. Columnar Basalt
Formasi batu-batuan yang terbentuk disebabkan lava dari letusan gunung yang membeku. Basalt yang terkenal di dunia terletak di Giant’s Causeway di Irlandia Utara. 

4. Sun Dogs
Fenomena di mana matahari kelihatan seperti ada 3.

5. Moeraki Boulders
Batu-batu berbentuk bulat yg berada di tepi pantai, terbentuk kerana hakisan ombak, yang terkenal berada di Pantai Koekohe.

6. Penitentes
Fenomena alam yang hanya terjadi di tempat antara Chile dan Argentina, iaitu salji di permukaan yang tinggi yang runcing kerana tiupan angin yang kuat di Pergunungan Andes.

7. Light Pillars
Fenomena visual yang tercipta kerana pantulan cahaya.

8. Catatumbo lightning
Orang Venezuela menamakan petir misteri itu Relampago del Catatumbo atau petir Catatumbo. Lokasi terjadinya petir ini di muara Sungai Catatumbo di Tasik Maracaribo, Venezuela. Kilat ini menyambar hebat dengan tinggi 5 km. Terjadi 140 kali malah sehingga 160 kali di malam hari dalam 1 tahun. 

Setiap malamnya terjadi sambaran selama 10 Jam. Tiap jam terjadi sebanyak 280 kali sambaran. Jadi dalam setahun kurang lebih 448.000 kali sambaran!!! Petir ini terjadi kerana tumbukan angin kencang yang berasal dari Pergunungan Andes. Konon, petir ini adalah pembentuk lapisan ozon yang paling besar di bumi.

9. Cave of the Crystals
Gua yang berisi crystal terletak di kawasan perlombongan di Chihuahua. Mexico.

10. Pink and White Terraces
Keajaiban alam yang tinggal kenangan kerana dihancurkan oleh letusan gunung berapiT arawera pada tahun 1886, Fenomena alam air panas ini terbentuk dari semburan geiser yang melintas menuruni lereng bukit meninggalkan ketebalan ais, kolam air panas terbesar ini tercatat 3 hektar, sebelum kehancurannya fenomena ini masuk kedalam “The Eighth Wonder of the World”

TEKAN BUTTON LIKE KALAU SUKA ENTRY NI YEP ^_^

P/S : Kalau nak copy entry nie, please credit ok ? ;)


♥ TERIMA KASIH DAUN KELADI, KALAU BOLEH KOMENLAH SEKALI ♥

GUABLOG.COM ♥ OHBELOG.COM