TINGGALKAN TAPAK BLOG ANDA DI SINI

Sunday, January 20, 2013

Stadium-Stadium Pelik Di Dunia

Assalamualaikum . 
Peaceee ! ^_~v

Perbezaan geografi seringkali jadi penyebab kepelbagaian stadium yang dibuat. Fungsinya sebagai tempat orang berkumpul, memberi semangat pasukan kesayangan yang bertanding memang tidak berubah. Namun, letak dan reka bentuk yang unik jadi hal menarik untuk dilihat. Betul tak ?

World Games Stadium, Taiwan
a97059 g037 1 taiwan solar (Gambar) Antara Stadium Pelik Di Dunia...Jom Tengok..

Stadium ini mungkin menjadi stadium bertenaga suria terbesar di dunia. Panel-panel suria yang dipasang menjadi sumber elektrik satu-satunya bagi operasi stadium. Dengan panel dipasang di atas bumbung seluas 14.155 meter2 boleh menghasilukan1.4 gigawatt setiap tahun. Saat stadium ini tidak digunakan, maka daya listriknya boleh digunakan olehpenempatan di sekelilingnya.

Marina Bay, Singapura
gggggggggggggggggg (Gambar) Antara Stadium Pelik Di Dunia...Jom Tengok..

Dibina dengan pembinaan baja, lapangan ini mengambang di atas air. Panjangnya 390 kaki dan lebar 270 kaki, boleh menampung sehingga 9000 penonton atau jumlah beban seberat 1070 tan. Kapasiti kerusi penonton sendiri mampu menampung hingga 30,000 orang.


Faroe Island
faore stadium (Gambar) Antara Stadium Pelik Di Dunia...Jom Tengok..

Hampir serupa dengan stadium di Singapura, demikian pula stadium yang terletak diFaroe Island ini sangat dekat dengan lautan. Kedudukannya di antara Laut Norway dan Lautan Atlantik Utara. Pasukan bola sepak kebangsaan negara ini menggunakan stadium yang satu ini untuk bertanding melawan pasukan kebangsaan lain. Sehingga, pengumpul bola (anak gawang) ada yang bersiap di atas perahu, menjaga bila bola menyasar ke laut lepas.

Eco-Stadium, Brazil
eco stadium press1 (Gambar) Antara Stadium Pelik Di Dunia...Jom Tengok..

eco stadium (Gambar) Antara Stadium Pelik Di Dunia...Jom Tengok..

Di Curitiba, Brazil ada sebuah stadion yang dibuat dengan konsep ‘hijau’. Kursi stadion ‘ditempel’ di lereng gunung, tanpa pondasi semen sedikit pun. 6000 jumlah penonton boleh ditampung di tempat ini. Hebatnya lagi, kayu-kayu hasil kitar semula jadi bahan baku stadium ini.

Braga-Rocky, Portugal
braga rocky stadium1 (Gambar) Antara Stadium Pelik Di Dunia...Jom Tengok..

bragarockystadium1 (Gambar) Antara Stadium Pelik Di Dunia...Jom Tengok..

Konon, pembuatan stadium ini sangat mahal dengan kos hingga 122 Juta Dollar Amerika. Lebih mahal dari 10 stadium baru yang lain yang dibina pada musim Piala Eropah 2004 dulu. Kerana lokasinya dekat tebing curam, Braga-Rocky disebut-sebut sebagai stadium yang unik dan indah di Eropah.

Stadium Miring di Ukraine
ukraine stadium (Gambar) Antara Stadium Pelik Di Dunia...Jom Tengok..

Di Curitiba, Brazil ada sebuah stadium yang dibuat dengan konsep ’hijau’. Kerusi stadium ’ditampal’ di lereng gunung, tanpa asas simen sedikit pun. 6000 jumlah penonton boleh ditampung di tempat ini. Hebatnya lagi, kayu-kayu hasil kitar semula jadi bahan baku stadium ini.

Osaka Stadium, Jepun
osaka stadium (Gambar) Antara Stadium Pelik Di Dunia...Jom Tengok..

osakastadium (Gambar) Antara Stadium Pelik Di Dunia...Jom Tengok..

Di Osaka, ada stadium milik pasukan baseball Nankai Hawks. Stadium ini terletak di tengah-tengah bandar Osaka, dengan kapasiti 31379 tempat duduk. Pada tahun 1988, stadium ini dijual ke sebuah syarikat, Daiei Group. Tim Nankai pindah ke Fukuoka. Akhirnya, Stadium Osaka ini jadi terbengkalai. Akhirnya ’bekas’ stadium ini jadi pusat kedai-kedai yang unik. Kita tidak akan boleh lagi menonton pertandingan baseball di stadium ini, tapi masih boleh lagi membeli jersey atau aksesori-aksesori baseball lain.


Kredit : ohduniaku

♥ TERIMA KASIH DAUN KELADI, KALAU BOLEH KOMENLAH SEKALI ♥

2 comments:

  1. salam..n salam kenalan..tlong ajarkn saya blogger bleh..coz saya bru nk jinakkn diri ngn blogger nie..^_^..

    ReplyDelete
  2. pergh hebt la org luar negara kalo buat sesuatu..stadium diaorng pun lain dari yang lain

    ReplyDelete

❤ Assalamualaikum.
❤ Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entri Saya Kali Ini.
❤ Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
❤ SATU Pun Jadilah. ! ^_^

GUABLOG.COM ♥ OHBELOG.COM